- Mode en Emoties — Jasna Rok
- 3. Denken
- » Kunst I
De Nederlandse modeontwerpster Pauline van Dongen is gespecialiseerd in slimme kleding, kleding met allemaal slimme en handige technologische snufjes. Jasna Rok noemt in de video ook een paar van deze slimme toepassingen zoals dat je kleding verbonden is met het internet of dat er een chip in je mouw zit waarmee je kan betalen.
Bekijk de aflevering van het Klokhuis over de slimme kleding van Pauline van Dongen: https://hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4152/slimme-kleding
3.1 Welk technologisch snufje zou jij willen toevoegen aan je kleding en waarom?
Een van de laatste ontwerpen van Pauline van Dongen is het project Body Wonders. Hoe kan je fysiek contact met elkaar hebben zonder elkaar fysiek te zien. Misschien zit je veel achter je computer of telefoon en communiceer je via Discord, Whatsapp of een ander sociaal medium. Je hebt wel via tekst contact of je spreekt elkaar online, maar hoe zou het zijn als je iemand op afstand jouw berichten kan voelen?
De jas die Pauline heeft ontwikkeld zit vol kleine trillende motortjes. Via een software programmaatje kan de ene persoon berichten sturen naar de jas waar de ander dus via de trillingen in de mouwen en de rest van de jas de boodschap ontvangt.
3.2 Zou het fijn zijn om naast online contact ook op andere manier op afstand contact met elkaar te hebben? Noem een voordeel en een nadeel.
Op de afbeelding zie een t-shirt die Pauline heeft ontworpen om mensen te helpen ontspannen.Ook in dit t-shirt zitten trillende motortjes in verwerkt. De sensoren die deze motortjes aansturen reageren op stress. Als de drager van het t-shirt stress ervaart, helpen de trillingen in het t-shirt om een ademhalingsoefening te doen om de hartslag weer omlaag te krijgen.
3.3 Bedenk samen met je klasgenoot nog twee toepassingen waarbij trillingen in je kledingstuk handig of prettig voor kunnen zijn.