Materialen hebben verschillende eigenschappen, dit noem je materiaaleigenschappen. Zoro Feigl maakt in zijn kunstwerken veel gebruik van de verschillende materiaaleigenschappen. Voorbeelden van materiaaleigenschappen zijn:
- Hardheid – hoe hard is het materiaal?
- Taaiheid – hoe snel breekt het materiaal?
- Treksterkte – is het materiaal makkelijk uit elkaar te trekken?
- Druksterkte – is het materiaal makkelijk in te drukken?
- Elasticiteit – is het materiaal veerkrachtig, komt het weer makkelijk terug in vorm?
- Gewicht – is het materiaal licht of zwaar?
Deze eigenschappen noem je mechanische materiaaleigenschappen. Dat zijn eigenschappen die je kunt onderzoeken door het materiaal met je handen, gereedschap of een machine te bewegen of vervormen. Daarmee wordt kracht op het materiaal uitgeoefend. Zo ontstaat er beweging.
Zoro Feigl maakt vooral gebruik van de mechanische eigenschappen van een materiaal. Hij kijkt goed hoe materiaal beweegt als hij ermee gaat experimenteren. Hij doet dat net zolang totdat een beweging interessant en mooi is om naar te kijken. De machine in de video hieronder bestaat uit verschillende materialen. Een lint, een vishengel en een motor.
2.1 Bekijk de video. Welke mechanische materiaaleigenschappen heeft Zoro Feigl gebruikt bij dit kunstwerk? Noem er minimaal twee.
Straks ga je zelf een experiment doen. Je gaat onderzoek doen naar de mechanische materiaaleigenschappen van drie verschillende materialen.
2.2 Zoek drie verschillende materialen. Bijvoorbeeld: papier, plastic, rubber, klei. Je kunt buiten op zoek gaan naar natuurlijke materialen. Maar ook in de keukenla of in het lokaal vind je misschien dingen die je mag gebruiken.
2.3 Experimenteer met de materialen die je hebt gevonden. Gebruik je handen om kracht uit te oefenen op je materiaal. Bijvoorbeeld: drukken, buigen, trekken, draaien. Schrijf de materiaaleigenschap op en en schrijf op welke kracht je hebt gebruikt. Vul de tabel in je werkboek in.
2.4 Welke materiaaleigenschap vond je het leukst om te onderzoeken?
2.5 Heb je iets ontdekt dat je niet verwacht had?