Verschillende culturen hebben hun eigen alternatieve medicijnen, waarvan het effect niet altijd wetenschappelijk kan worden aangetoond. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de penis van een tijger om erectieproblemen van mannen te verhelpen. Ook de hoorn van de neushoorn wordt hiervoor gebruikt. De enorme vraag naar deze ‘medicatie’ leidt echter tot een bedreiging van het voortbestaan van deze diersoorten.
De Taiwanese ontwerper Kuang-Yi Ku is van mening dat traditionele Chinese geneeskunde toch een bepaalde waarde heeft, die zeer verschilt van westerse geneeskunde. Maar hoe kun je deze waarde behouden, zonder dat het voortbestaan van bedreigde diersoorten in gevaar komt?
Om dit te voorkomen heeft Kuang-Yi Ku een kunstmatige tijgerpenis ontworpen en 3D geprint, die gebruikt kan worden binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Dit nieuwe medicijn is een mix van westerse en Chinese medicatie, gecombineerd met technologie, met als doel om verdere verwoesting van diersoorten en traditionele culturen te voorkomen.
Website:
Kritische vragen:
- Denk je dat dit project een bijdrage kan leveren aan het voortbestaan van de traditionele Chinese geneeskunde?
- Kun je een ander voorbeeld noemen van een technologisch ontwerp voor een medisch probleem?
Opdracht:
Ontwerp een technologische toepassing voor een medisch probleem
Verdiepingsstof:
Erkenning traditionele Chinese geneeskunde: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wereldgezondheidsorganisatie-erkent-chinese-geneeskunde-natuurbeschermers-vrezen-voor-bedreigde-diersoorten~b7229075f/
Medische mogelijkheden 3D printer: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-medische-mogelijkheden-van-de-3d-printer/
Bedreiging diersoorten: https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/wildlife/stroperij
Nierdialyse: https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/606/Nierdialyse