AnotherFarm is een kunstcollectief uit Japan bestaande uit kunstenaars Hiromi Ozaki, Masaya Kushino en Kensho Tambara. AnotherFarm experimenteert met nieuw ontdekte materialen en toepassingen. Ze zijn op zoek naar de grenzen van menselijke inmengingen in de natuur. Hoe ver kunnen we gaan met de natuur naar onze hand zetten?
In ons dagelijks leven hebben we vaak niet door dat de planten en dieren die we om ons heen zien genetisch gemodificeerd zijn door de mens. Denk aan varkens waarvan de poep milieuvriendelijk is of een snelgroeiende zalm die twee keer zo snel groeit als een gewone zalm. Al in de Edo-periode in Japan (1603-1868) pasten mensen genetische modificatie toe. Zo kruisten zij bijvoorbeeld bloemen en planten, zoals de kersenbloesem, om mooiere tuinen te krijgen. De jurk of de afbeelding is gemaakt van zijde gesponnen door zijderupsen. Deze rupsen zijn genetisch gemodificeerd met een lichtgevend gen van kwallen en koralen. De jurk licht op in het donker en laat ons nadenken over kunst, wetenschap en technologie. Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de grenzen?
Website kunstenaar:
https://masayakushino.jp/creation.html
Kritische vragen:
- Kun je voorbeelden noemen van dieren of planten die genetisch zijn gemodificeerd?
- Mag je de natuur naar je hand zetten?
- Kunstenaars hoeven zich niet aan allerlei regels te houden bij het gebruik van wetenschappelijke ontdekkingen, wat vind je hiervan? Is dit goed of juist niet?
Opdracht:
Maak een kunstwerk of designproduct waarbij je eigenschappen uit de natuur naar je hand zet.
Of
Maak een kunstwerk of designproduct waarbij je twee eigenschappen uit de natuur met elkaar combineert tot een nieuw geheel.
Verdiepingsstof:
Genetisch gemodificeerd voedsel de oplossing van het voedselprobleem?
https://www.scientias.nl/genetisch-gemodificeerde-gewassen-oplossing-wereldvoedselprobleem/
Floris Kaayk, schoenen van roggevel (Hoax) http://rayfish.com/
Planten die licht geven https://www.247green.nl/wetenschappers-maken-planten-die-licht-geven/
Genetisch gemodificeerde dieren https://www.nemokennislink.nl/publicaties/waarom-ook-genetisch-gemodificeerde-dieren-het-moeilijk-gaan-krijgen/
Met welk doel mag je sleutelen aan het DNA van dieren? https://www.youtube.com/watch?time_continue=103&v=Shc7h2xHwyA&feature=emb_logo