De robot KUKA heeft geen hart, armen of benen en ook geen brein. Toch is hij de danspartner van danser en choreograaf Huang Yi. Huang Yi noemt de robot `hij’ en `hem’, alsof het een volwaardig wezen is. Hij ziet KUKA als een vriend.
KUKA is een maatje waartegen je kunt praten, maar die je nooit zal bestoken met vervelende vragen. KUKA is namelijk precies wat je er aan data in stopt, een optelsom van programmacodes. KUKA is vernoemd naar een grote robotfabrikant die robots ontwikkeld voor bijvoorbeeld de auto-industrie.
In deze choreografie leunt Huang op KUKA en is hij van hem afhankelijk om zijn balans te bewaren. Huang Yi ziet op deze manier de toekomst voor zich; mens en robot worden onafscheidelijk van elkaar, misschien worden ze in de toekomst zelfs één. De arm- en beenprotheses van tegenwoordig kunnen al net zoveel als de armen en benen van vlees en bloed. Toch zal er in het programmeren van robots altijd een menselijk aspect te zien blijven. Zo is KUKA geprogrammeerd met de beweging van Huang Yi, waardoor de robot een verlengde is van de choreograaf in deze dans. Hierdoor is de robot een spiegel geworden en ziet Huang Yi zichzelf.
Website kunstenaar:
https://www.sozoartists.com/huangyi/
Kritische vragen:
- Zal de mens afhankelijk worden van robots?
- Kunnen wij een relatie aangaan met robots?
- Zullen wij in de toekomst kenmerken hebben van robots?
Opdracht:
Maak een object waarbij je afhankelijk bent van technologie
of
Maak een technologische lichaamsverbetering
of
Maak een performance waarbij je een relatie aangaat met technologie
Verdiepingsstof:
Hoe te houden van een robot:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/02/hoe-te-houden-van-een-robot-13812481-a1578408
Robotlove: https://robotlove.nl
Robots in het dagelijks leven: https://robots.nu/nl