Atelier Luma

Algae Lab

De vraag die de kunstenaars van Atelier Luma zichzelf stellen is: Kunnen we design gebruiken om een brug te slaan tussen cultuur, wetenschap en industrie? Atelier Luma ontwikkelt nieuwe en duurzame manieren voor het gebruiken van natuurlijke en culturele middelen uit de biologische en culturele regio waar het lab staat. Met als doel om lokale oplossingen voor globale problemen te ontwikkelen. Atelier Luma houdt zich bezig met het hergebruiken van agrarisch afval, maar ook met het promoten van traditioneel handwerk. Ze werken hiervoor samen met gedurfde makers, waaronder designers, architecten, ambachtslieden, ingenieurs, botanici (plantenkenners) en webdevelopers van over de hele wereld.

Met het werk ‘Algae Lab’ heeft Atelier Luma onderzocht hoe moerassen in de omgeving gebruikt kunnen worden voor het lokaal produceren van biomateriaal. Hiervoor hebben zij onderzocht of en hoe je micro- en macro algen het beste kan laten groeien. Vervolgens zijn deze algen gemixt met biopolymeren, een afbreekbaar plastic, zodat ze een alternatief kunnen bieden voor op fossiele olie gebaseerde plastics. Tegelijkertijd nemen deze algen ook nog koolstofdioxide op, wat zorgt voor een verbeterde luchtkwaliteit. Met dit plastic worden objecten gemaakt, gebaseerd op lokaal gevonden kopjes en schaaltjes die door middel van archeologische opgravingen uit de grond zijn gekomen.

Website kunstenaar:

https://atelier-luma.org/en/projects/algae-lab

Kritische vragen:

  • Ken je nog meer soorten bioplastics?
  • Welke materialen die slecht voor het milieu zijn zouden kunnen worden vervangen door biologische materialen?
  • Hoe zou je mensen kunnen aanmoedigen om minder plastic te gebruiken?

 

Opdracht:

Ontwerp een gebruiksproduct gemaakt met een natuurlijke grondstof.

of

Maak een object waarbij je een grondstof hergebruikt.

 

Verdiepingsstof:

Bioplastics:  https://www.expeditionchemistry.nl/maak-bioplastic/

Christien Meindertsma: https://christienmeindertsma.com/

Algen brandstof: https://energyfactor.exxonmobil.eu/nl/news/algae-timeline/?gclid=EAIaIQobChMIouqHjq6L3wIVzOR3Ch1LyA1REAAYASAAEgI9bPD_BwE

Kweek je eigen algen: https://waag.org/sites/waag/files/media/publicaties/zelfgemaakt-2-uitleg.pdf

Recyclen: https://foekjefleur.com/bubblebuddy/